Geluk(t)
Gelukt, mislukt, succes. Hoe blijf je gelukkig bij mislukking op de weg naar succes?
Voor succes, dien je eerst en vooral altijd te doen. Uitproberen, experimenteren, leven. Ongeacht het resultaat. Voor kleine succesjes en geluksmomenten kom je er misschien met 2 stappen, en voor de grotere net met 200.
Nuances & verdieping
Voor sommige successen dien je nu eenmaal heel wat te leren en te leven. En dat komt, zeker wanneer het op ervaring en vernieuwingen aankomt, soms enkel voort uit mislukken. Die mislukkingen geven je verbreding, nuances, extra perspectieven en een verdieping die je anders niet zou kennen.
Het draait allemaal om nieuwsgierigheid
Wil je gelukkig kunnen zijn zelfs bij een mislukking? Word dan weer je nieuwsgierige zelf. Dat heeft een heerlijk effect op je brein en je mood. Natuurlijk zal je je soms erg slecht voelen bij een mislukking, die intensiteit kan ook van 2 tot 200 gaan. Been there, done that. Maar je nieuwsgierigheid lift je onmiddellijk naar een positieve stemming en mindset, en die heb je nodig om weer mogelijkheden te zien.
Fouten zien en erkennen, reflectietijd, feedbackloops, milestones & integreren
Onze Belgische roots kenmerkten zich lang door risico-vermijdend gedrag, nieuwsgierigheid werd niet bepaald gepromoot. Maar de dag van vandaag zie je dat wel. De jongere generatie zal zeker haar vruchten plukken van deze stimulans voor een ondernemende mindset. Ik heb het geluk gehad mijn carrière te zijn gestart op het departement Innovatie. Onder innovatie-mensen was het als vanzelfsprekend dat mislukken aka fouten maken een standaard onderdeel is van het succes. Je kan fouten zien en erkennen, bouwt reflectietijd, feedbackloops en milestones in om ruimte te hebben om fouten te kunnen maken. En om bewust de lessen van de fouten te integreren.
Wijzer, niet dommer
Vanuit nieuwsgierigheid werk je dus naar je successen toe. Inclusief fouten en mislukken. Fouten blijven zo niet louter fouten, maar mogelijkheden om routes te finetunen. Het worden stapjes onderweg. Je voelt je er wijzer en rijker door, niet dommer. En dat maakt je weer meer ontspannen en doet je brein optimaler functioneren.
In sommige dingen zijn we als vanzelf goed. Omdat we het iemand hebben zien voordoen die de weg al lang en goed kent, of omdat je een aangeboren talent hebt en je intuïtief weet wat er moet gebeuren. Maar zelfs dan, als je kiest om een experten niveau te behalen, blijven de beste voor eeuwig nieuwsgierig…
Tot de volgende,
Ine